Microprocesorul, uneori numit și procesor, este unitatea centrală de prelucre a informatiei (U.C.P. sau CPU). El controlează activitățile întregului sistem în care este integrat și poate prelucra datele furnizate de utilizator. Este elementul principal al unui sistem de calcul; cipul semiconductor, care este plasat pe placa de bază numită motherboard, este de obicei foarte complex, putând ajunge să conțină de milioane de foarte mici tranzistoare (microtranzistoare).

     Microprocesorul asigură procesarea instrucțiunilor și datelor, atât a celora din sistemul de operare, cât și a celora din aplicația utilizatorului, și anume le interpretează, prelucrează și controlează, execută sau supervizează transferurile de informații și controlează activitatea generală a celorlaltor componente care alcătuiesc un sistem de calcul.

     Cele mai cunoscute şi utilizate microprocesoare sunt cele create de două mari firme în domeniul IT, acestea fiind: AMD (Advanced Micro Devices) şi Intel. Printre cele mai recente microprocesoare produse de aceste firme se numără: AMD Phenom (4 cipuri), AMD Opteron (4 cipuri), AMD Athlon 64 X2 (2 cipuri), Intel Core 2 Duo (2 cipuri), Intel Core 2 Quad (4 cipuri).

Anunțuri