Memoria interna a unui calculator este alcatuita din 2 mari parti: ROM (Read Only Memory) si RAM (Random Acces Memory). Memoria interna a unui PC este acea parte care intra in contact direct cu procesorul.

      ROM, memorie doar citibila este o memorie care contine informatii (de obicei programe) nemodificabile pe durata utilizarii calculatorului. Memoria ROM este scrisa o singura data, de obicei la fabricarea calculatorului. Acest tip de memorie nu poate fi rescris ori sters. Continutul memoriei se pastreaza chiar si atunci cind nu este alimentata cu energie, acest lucru constituind principalul avantaj al memoriei ROM. Ea este in general utilizata pentru a stoca BIOS-ul (Basic Input Output System) unui PC.

BIOS-ul este un program de marime mica (< 2MB) fara de care computerul nu poate functiona, acesta reprezinta interfata intre componentele din sistem si sistemul de operare.Principiul fundamental de realizare a interfetei ROM-BIOS sete acela ca el ofera niste rutine de intrerupere prin care se realizeaza legatura cu toate perifericele legate la sistem.

      RAM (Random Access Memory – Memorie cu acces aleator) este o memorie volatila, ceea ce face ca informatia continuta aici sa se piarda la decuplarea calculatorului de sub tensiune. Aceasta este memoria care poate fi citita ori scrisa in mod aleator, in acest mod putindu-se accesa o singura celula a memoriei fara ca acest lucru sa implice utilizarea altor celule. In practica este memoria de lucru a PC-ului, aceasta este utila pentru prelucrarea tempoarara a datelor, dupa care este necesar ca acestea sa fie stocate (salvate) pe un suport ce nu depinde direct de alimentarea cu energie pentru a mentine informatia.In memoria RAM se incarca sistemul de operare si programele de aplicatie.

Anunțuri